ЛАЗЕРНА БЛЕФАРОПЛАСТИКА НИЖНІХ ПОВІК

27.12.2021

Що таке пластика нижніх повік

Пластика нижніх повік - це косметична хірургічна операція, що застосовується при підтягуванні та видаленні провисання шкіри нижніх повік, для зміцнення м'язів. Надає особі помолоділий, добре відпочив зовнішній вигляд.

Існують наступні види блефаропластики:

  • Транскон'юнктивальна.
  • Транскутальна або субціліарна.

Кому показана пластика нижніх повік

Підтяжка нижніх повік призначається при провисанні шкіри, наявності «мішків» під очима, дефектах обличчя. Певного вікового періоду, коли слід проводити блефаропластику, немає. Все залежить від спадковості, способу життя і набутих захворювань. Пластичною хірургією можуть скористатися пацієнти старше 18 років і які пройшли попереднє обстеження.

Завдяки естетичної пластики можна:

  • Позбутися від зайвої жирової клітковини, в'ялої шкіри і гриж під очима.
  • Приховати ознаки вікових змін (глибокі зморшки і Носослізної борозни).
  • Підтягнути шкіру в периорбітальної області.

Як робиться пластика нижніх повік

Нижня блефаропластика виконується під місцевою анестезією, проте можливе проведення і під загальним наркозом.

Для кожного пацієнта хірург визначає індивідуальний план операції. Все залежить від рівня вікових змін і переліку необхідних процедур.

Якщо у пацієнта немає провисання шкіри під очима, і потрібно тільки видалення гриж, то застосовується Транскон'юнктивальна блефаропластика. Доступ до жирових відкладень відбувається з внутрішньої сторони повіки, без зовнішнього розрізу.

Розріз шкірних покривів війкового краю проводиться в разі транскутальної (субціліарної) пластики. В процесі операції видаляється зайвий шкірний покрив («мішки» під очима) і жирові грижі.

Операція триває 30-60 хвилин. Через пару годин можна вже буде відправлятися додому, проте рекомендується пробути в стаціонарі першу добу. У післяопераційний період больових синдромів не відчувається, можливі незначні набряки і синяки.

Переваги пластики нижніх повік

Пластика нижніх повік не має вікових обмежень, в будь-якому віці можна омолодити обличчя. Процес загоєння проходить швидко і безболісно. Післяопераційний шов абсолютно непомітний для оточуючих.

Інструментарій і оснащення

Операцію проводить хірург, його асистент і операційна сестра. При Транскон'юнктивальній пластиці пластичний хірург робить прокол або незначний розріз з внутрішньої сторони повіка та видаляє жирові грижі. Даний спосіб менш травматичний для повік і реабілітаційний період проходить легше і швидше.

При транскутальній (субціліарній) пластиці хірург робить акуратні розрізи в войовій зоні повіка, виконує комплекс запланованих робіт (видаляє грижі, надлишок шкірного покриву, підтягує шкіру), а потім накладає шви.

Результат пластики нижніх повік

Результатом пластики нижніх повік стане зменшення зморшок, складок шкіри, опухли, «мішків» під очима. Усунуться характерні показники віку, лице стане виглядати молодше і привабливіше. Ефект від пластики збережеться на кілька років і залежить від швидкості вікових змін.

Післяопераційний і відновний періоди

Шви знімають на 3-4 день. Для запобігання запальних процесів ведучий лікар може призначити очні краплі, а також мазі для кращого розсмоктування синців.

Через тиждень проходять синці, незначні набряки в місцях переміщення гриж можуть зберігатися до 3 тижнів. Однак вони помітні лише лікаря.

Тільки перших 3 дні після підтяжки нижніх повік слід виключити фізичні вправи і не рекомендується надмірно напружувати очі (читати та ін.). До звичайного розпорядку дня можна повернутися вже через тиждень.

При виконанні в післяопераційний період всіх рекомендацій лікаря ускладнень не виникає.

Питання

Які ускладнення можуть виникнути після операції?

Відповідь. При дотриманні всіх рекомендацій хірурга в післяопераційний період ніяких серйозних ускладнень не виникає. Синці та незначні набряки пройдуть через 1-2 тижні. У разі розвитку ектропіону хірург порадить масаж повік та розповість про комплекс вправ, що підвищують тонус кругового м'яза ока. Невелика ймовірність появи підшкірної гематоми, сльозоточивості, диплопії, які проходять без втручання через 2-3 тижні після операції. Вкрай рідко трапляється сухий кератокон'юнктивіт, для лікування, якого використовують спеціальні очні краплі. Зустрічаються поодинокі випадки ретробульбарной гематоми, для вирішення цієї проблеми потрібно відвідування лікаря-офтальмолога.

Через якийсь час після операції можна користуватися косметикою?

Реабілітаційний період після нижньої блефаропластики 1-2 тижні. Тому через 10-15 днів можна користуватися декоративною косметикою. У перший час варто використовувати гіпоалергенну туш та тіні.